Kosmētikas sastāvdaļas

Alveja vera 
Alveja ir augs ar ārstējošām un spēcīgām mitrinošām īpašībām. Kosmētikā tas visbiežāk sastopams ekstrakta veidā no mīkstām un sulīgām auga lapām. Komponents var saukties par alveju vera vai alveju barbadensis - tas ir viens un tas pats, tikai pirmais nosaukums ir tradicionāls, bet otrais - latīņu.
Alveja ir ārkārtīgi bagāta ar aminoskābēm un taukskābēm, vitamīniem, fermentiem, minerāliem, ēteriskajām eļļām. Tajā ir vairāk nekā 70 vērtīgu organisku savienojumu, ieskaitot glikoproteīnus - vielas, kas palīdz mazināt iekaisumus un dziedēt brūces. 
Kosmētikā alveja izpauž šādas īpašības:
• Mitrināšana, bez poru aizsprostošanas. Tas ir efektīvs pat pārsausinātas, lobošās ādas gadījumos. Novērš velkošu sajūtu, efektīvi baro. Ir piemērots taukainas un problemātiskas ādas mitrināšanai. Uz ādas veido aizsargājošu slāni bez taukainā spīduma, atjauno mitruma līdzsvaru.
• Ādas nomierināšana, dziedināšana, pretiekaisuma iedarbība. No kosmētikas ar alveju pielietošanas ievērojami uzlabojas vēja appūstās, kairinātās, nedaudz apdegušās saulē ādas stāvokļi, kā arī ādas ar ekzēmu un citām slimībām. Pustulas pāriet ātrāk. Neliela antibakteriāla iedarbība un ādas atjaunošanos uzlabojušās -  hormoniem līdzīgas vielas tā sastāvā, uzlabo ādas stāvokli ar AKNE un bojājumiem, samazina rētu parādīšanās iespējamību.
• Paaugstina ādas elastību, samazina vai pilnīgi izlīdzina grumbas, padara nelielas strijas mazāk pamanāmas. Šie efekti izpaužas sakarā pateicoties tam, ka alveja stimulē elastīna un kolagēna sintēzi, kas ir atbildīgi par ādas elastību un tonusu.
• Stimulē matu augšanu, jo aktīvi baro matu sīpolus. Vēl jo vairāk, alveja atmodina “guļošos” matu sīpolus, tāpēc mati no tā kļūst biezāki.
Interesants fakts
Kosmētika ar alveju var mazināt vai pilnībā noņemt niezi no kukaiņu kodumiem.

 

Tējas koka eļļa 
Ēteriskā eļļa ar svaigu aromātu, ar ziedu, citrusaugļu un riekstu notīm. To iegūst no melaleuka - mūžzaļa koka, kas aug Austrālijā, nevis no tējas saknēm, kā varētu padomāt.
Tējas koka eļļa ir viena no visveselīgākajām vielām, ko izmanto kosmetoloģijā. Antibakteriāla, pretsēnīšu, dziedinoša, mīkstinoša, stimulējoša, pretiekaisuma - tās ir tikai tās pamatīpašības.
Lūk, kā tējas koka eļļa izpaužas dažādas kosmētikas sastāvā:
• Efektīvi cīnās ar pūtītēm, ko izraisa baktērijas, izsitumiem un ādas bojājumiem. Pateicoties stimulējošai iedarbībai, tā veicina ātru brūču sadzīšanu un nomāc baktēriju augšanu. Vienīgais, ir svarīgi atcerēties, ka līdzekļus ar šo eļļu nedrīkst uzklāt uz atvērtām brūcēm.
• Palielina vietējo imunitāti, tāpēc āda pati sāk pastiprināti cīnīties ar problēmām. Atjaunojas veselīga krāsa, izlīdzinās reljefs, tas nozīmē, notiek dermas stāvokļa uzlabošanās no iekšpuses. Uzlabojas pat ādas stāvoklis pēc smagas AKNE, kas cieš no psoriāzes un ekzēmas.
• Pretsēnīšu iedarbība padara tējas koka eļļu par neaizstājamu blaugznu šampūnu un kāju krēmu sastāvdaļu. Ja sēnīšu infekcijas nav, lieliska tās profilakse ir kosmētikas ar šo eļļu lietošana.
• Piešķir ķermenim patīkamu aromātu, mīkstina pat stipri raupju ādu, palīdz cīnīties ar noguruma sajūtu.
• Pīlingu sastāvos tējas koka eļļa padara tos mazāk agresīvus, vienlaikus palielinot efektivitāti.
• Zobu pastu un mutes skalošanas līdzekļu sastāvos tējas koka eļļa balina zobus, piešķir svaigumu elpai, palīdz cīnīties ar zobakmeņiem, veicina gļotādu un smaganu veselību.
Kosmētikas ar šo eļļu lietošanas kontrindikācijas ir minimālas - tā ir alerģija pret kādu no kosmētikas sastāvdaļām, vecums līdz 1,5 gadiem, pirmais grūtniecības trimestris un zīdīšanas periods.
Interesanti fakti
Tējas koka eļļa ir viena no vislabāk izpētītajām kosmētikas sastāvdaļām, vairāk nekā 700 pētījumi ir pierādījuši tās efektivitāti.
Vispasaules Veselības Aizsardzības Organizācija atzina tējas koka eļļu kā ieteicamo kosmētisko un ārstniecisko līdzekli.

 

 

Kliņģerīšu ekstrakts 
Kliņģerītes jeb ārstnieciskie nadziņi – augs, kura ekstraktam ir plašs pielietošanas spektrs, līdz pat dažu vīrusu saslimšanu ārstēšanai. Tajā pašā laikā šis līdzeklis ir tik saudzējošs, ka bieži ir ietilpst mazuļu kopjošās kosmētikas sastāva.
Kliņģerīšu ekstrakta vissvarīgākā īpašība – pretiekaisuma, jo tajā ir vielas, kas spēcīgi samazina patogēno mikroorganismu aktivitāti, ieskaitot plašu baktēriju un sēnīšu spektru. Arī brūču dziedinošā iedarbība ir ļoti izteikta.
Ir arī ļoti svarīgi, ka nadziņi pastiprina citu sastāvdaļu iedarbību, tāpēc kosmētika ar tiem ir divtik efektīva.
Kliņģerīša ekstrakts atvieglo ādas stāvokli pie dermatītiem, saules un citiem apdegumiem, AKNE, rosacea. Krēmi un ziedes ar to paātrina brūču sadzīšanu, novērš infekcēšanos.
Kosmētika ar kliņģerīšu ekstraktu ir neaizstājama iekaisumiem tendētai, problemātiskai, stipri dehidratētai, sakairinātai, saplaisājušai un raupjai ādai. Protams, arī ādai, kura ir labā stāvoklī, tā ir rekomendēta - palīdzēs tai ilgāk uzturēt turgoru, palikt gludai un veselīgai.
Mutes dobuma kopšanas līdzekļi, kas satur kliņģerīšu ekstraktu, palīdz saglabāt zobu un smaganu veselību.
Būdams labs kondicionieris, kliņģerīte bieži ir sastopama matu kopšanas līdzekļu sastāvā.
Visbeidzot, kliņģerīšu ekstraktam ir skaista dzintara krāsa, tāpēc šo komponentu nereti var sastapt dekoratīvas kosmētikas sastāvā.
Interesants fakts
Nadziņi ir viens no vecākajiem augiem, ko izmanto tautas medicīnā. Līdz mūsdienām ir saglabājušies burtiski tūkstošiem gadu vecas kliņģerīšu uzlējumu un novārījumu receptes.

 

Geraniols
Ļoti spēcīgs, dabisks aromatizētājs. Sākotnēji tika iegūts no ģerānijas ēteriskās eļļas, no kurienes arī ieguva savu nosaukumu. Pie tam šīs vielas aromāts ir tāds, it kā  tā smaržotu ziedošā roze – nav ass, bet atpazīstāms un spēcīgs. Tieši aromāta stipruma dēļ, geraniolu pietiek pievienot kosmētikai simtdaļās vai pat procenta tūkstošdaļās, tāpēc, parasti, sastāvdaļu sarakstā tas stāv pašā galā vai tuvu tam.
Ar geraniol aromatizē ziepes, šampūnus, krēmus un dekoratīvo kosmētiku. Tā smarža spēj nedaudz pazemināt spiedienu un tam piemīt viegla urīndzenoša iedarbība, atbaida odus un mušiņas, piesaista bites. Palīdz cīnīties ar sēnītēm - tās sliktāk vairojas šī aromatizētāja klātbūtnē
Geraniolu iegūst ne tikai no ģerānijas, bet arī no rozēm, koriandra, citronzāles, savvaļas burkāniem un pat dillēm.
Interesants fakts
Geraniola aromāta ieelpošana paaugstina zaļās krāsas uztveri un samazina acu jutīgumu pret sarkanu krāsu.

 

Nātrija levulināts
Nātrija levulināts, tas ir, levulīnskābe - konservants, aromatizētājs un antibakteriāla viela, kurai piemīt vairākas citas noderīgas īpašības. Vissvarīgākā no tām ir kosmētikas līdzekļu citu pretmikrobu sastāvdaļu pastiprināšana. Turklāt nātrija levulināts:
• mitrina ādu un mīkstina to;
• laba kondicionieris;
• uzlabo mutes skalošanas līdzekļu smaržu un garšu;
• palīdz noņemt ādas kairinājumus un iekaisumus;
• stiprina šūnu atjaunošanos.
Interesants fakts
Levulīnskābes aromāts ir ne tikai patīkama smarža, bet vesela parfimērijas kompozīcija. Tās galvenā nots - karamele, jūtami arī melases un vaniļas aromāti. Tiek atzīmēts, ka kosmētika un smaržas ar nātrija levulinātu atstāj vieglu aromātisku taku.

 

Tribegenīns (Tribehenin)
Ādas mīkstinoša, taukveidīga viela. Tribegenīns pieder pie tā saucamajiem oklūzīvajiem mitrinātājiem. Tie rada ļoti plānu plēvi uz ādas un matiem, kas saglabā mitrumu un aizsargā no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes. Pateicoties  tribegenīna spējai “ietīt” ar plānāko plēvi arī matus, tas ir arī lielisks kondicionieris.
Kosmētika ar tribegenīnu atjauno ūdens-lipīdu līdzsvaru un ir neaizstājama visiem, kuri pēc ūdens procedūrām izjūt ādas savilkšanos, ļoti sausas, dehidrētas ādas īpašniekiem. Pēc tās pielietošanas āda - gluda un zīdaina, mīkstinās pat pārragojušas vietas.
Tribegenīnam piemīt attīrošas īpašības, kā arī, līdzekļi ar to palīdz pie dažādiem izsitumiem un kairinājumiem – aizklāj no vēl lielāka kairinājuma bojātas vietas, veidojot zem plēves labvēlīgu vidi dzīšanai.
Vēl viena ļoti svarīga tribegenīna īpašība - tas maina kosmētikas konsistenci, veicina tās labāku izplatīšanos uz ādas, uzlabo uzsūkšanos. Viela tiek plaši izmantota dekoratīvās kosmētikas ražošanā.
Interesants fakts
Tribegenīns ir nekaitīgs devās, ko izmanto kosmētikā. Vēl jo vairāk, kā konsistenci uzlabojošs aģents, tas pat ietilpst saaukstēšanās tablešu un dažu citu zāļu sastāvā.

 

Kampars
Kampars - sarežģīta viela, ko iegūst no kampara koka vai no Sibīrijas egles, kā arī mākslīgā veidā no terpentīna. Plaši pazīstama ārstnieciskā viela, kampars atrod savu pielietojumu kosmētikā, galvenokārt kā aromatizētājs un līdzeklis atvēsinoša efekta radīšanai. Tam ir pretsāpju un balinošas īpašības, nedaudz gaišina vasaras raibumus un vecuma plankumus. Spēcīga antibakteriāla iedarbība padara kosmētiku ar kamparu par labu izvēli cīņā pret pūtītēm un iekaisumiem.
Kampars nedaudz sausina, tāpēc tas tiek izmantot līdzekļos priekš taukainās ādas. Vielas smarža atbaida kukaiņus, tāpēc tas ietilpst repelentu sastāvā. Kampara aromāts arī mazina nogurumu, palīdz ar bezmiegu un atvieglo nervu sistēmas stāvokli stresa laikā.
Lai paaugstinātu ādas tonusu, nobriedušai ādai ļoti labi der krēmi un losjoni ar kamparu. Kampara eļļa labvēlīgi ietekmē matu augšanu un stāvokli.
Interesanti fakti
Kampara notis ir atrodamas daudzās austrumu smaržās.
Kampars ir lielisks plastifikators, tāpēc tas bieži ir nagu laku sastāvdaļa.

 

Mandeļu eļļa
Saldo mandeļu eļļa ir viena no populārākajām bāzes eļļām kosmetoloģijā, patiecoties ļoti patīkamai konsistencei, ātrai iesūkšanās spējai, daudzām noderīgām īpašībām. Vissvarīgākā no tām - matu un skropstu stiprinošā un augšanu stimulējoša. Baro matu sīpolus, piešķir matiem zīdainību un spīdumu. Mandeļu eļļa lieliski baro ādu, atjauno un mīkstina raupju, sasprēgājušu ādu, novērš lobīšanos. Citas tās īpašības:
Spēcīga atjaunojoša un tonizējoša iedarbība. Mandeļu eļļa satur vielas, kas palēnina ādas novecošanos, stiprina to un palīdz izlīdzināt grumbas. Mandeļu eļļa ir neaizstājama ar nobriedušai ādai, kas zaudējusi tonusu.
Dermas ūdens - tauku līdzsvaru regulēšana. Šī eļļa padara ādu maigu, samtainu, mīkstu. Stimulē starpšūnu metabolismu. Tā ir populāra kā masāžas eļļa, jo viegli un ātri uzsūcas, atstājot patīkamu sajūtu uz ādas.
Pretiekaisuma un reģenerējoša iedarbība. Mandeļu eļļas sastāvā ir antibakteriālie komponentus un vitamīni A un B, kas veicina ātru ādas atjaunošanos un veselību. Tas viss padara mandeļu eļļu par lielisku kopšanas līdzekli ne tikai veselīgai ādai, bet arī ādai ar izsitumiem, norīvējumiem, izsutumiem, kairinājumiem un pat viegliem apdegumiem.
Interesants fakts
Mandeļu eļļa tiek izmantota kā palīgviela aterosklerozes, hroniska gastrīta un augsta holesterīna līmeņa ārstēšanā. Kā arī ar to ieeļļo mutes dobumu pie stomatīta.

 

Granātābola eļļa
Granātābola eļļai, precīzāk sakot, granātābola sēklu eļļai piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība, pateicoties tās sastāvā ietilpstošai pīnskābei (granātābola skābei). Tas ir arī bagāts ar C un B5 vitamīniem, polifenolu, antioksidantiem un neaizvietojamām skābēm. Tas viss padara kosmētiku ar to sastāvā lieliski piemērotu problemātiskai, jutīgai un nobriedušai ādai.
Noņemot kairinājumu un maigi nomierinot, granātābola eļļa mīkstina ādu un novērš lobīšanos.
Bagātīgs barojošs sastāvs dod nobriedušai ādai atjaunošanai nepieciešamās vielas, pateicoties kam palielinās kolagēna ražošana. Tas veicina grumbu izlīdzināšanos, ādas elastības palielināšanos, tās veselīgo izskatu.
Ievērības cienīgs ir tas, ka kosmētika ar granātābola sēklu eļļu ir piemērota arī taukainās ādas kopšanai, jo tā nenosprosto poras un neveido uz ādas komedogēnu plēvi.
Matu kosmētikā granātābola eļļa piešķir matiem spīdumu, palīdz cīnīties ar blaugznām un niezi. Baro matu sīpolus un nomierina sakairinātu galvas ādu, uz tā rēķina uzlabo matu augšanu.
Interesants fakts: granātābolu sēklu eļļa uzlabo dermas barjerfunkcijas, tāpēc tā bieži ir iekļauta kosmētikas, kas aizsargā ādu no kaitīgām ietekmēm, tai skaitā sauļošanās kosmētikas sastāvā.

 

Salvijas eļļa
Salvijas eļļai ir spilgti izteikta dziedinoša un pretiekaisuma iedarbība, ne bez pamata tās nosaukums cēlies no vārda salvia, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “dziedinošs”, “glābjošs”. Tas satur vielas, kas pēc darbības  ir līdzīgas antibiotikām, kurām ir ne tikai antibakteriāla, bet arī pretsēnīšu iedarbība. Salvijas eļļu bieži var sastapt medicīniskajā kosmētikā un zālēs priekš rīkles un mutes dobuma.
Kosmētika ar salvijas eļļu ir neaizstājama problemātiskai ādai. Tas ir efektīva pret AKNE un pustulām, normalizē ādas sebuma sekrēciju, savelk poras. Vel jo vairāk, tā palīdz cīņā ar norīvējumiem, ādas kairinājumiem, nelieliem apdegumiem un nobrāzumiem.
Citas salvijas eļļas īpašības:
Tonizējoša. Uzlabojot asinsriti un paātrinot ādas atjaunošanos, tā atgriež ādai tonusu, piešķir veselīgu krāsu un gludumu, palīdz cīņā ar tūskām un zilumiem zem acīm.
Pretnovecošanās. Salvijas eļļa ir bagāta ar fitohormoniem, kas stimulē ādas šūnu atjaunošanos un uzlabo kolagēna sintēzi. Uz tā pamata āda kļūst stiprāka un elastīgāka, lielas grumbas samazinās, bet mazās var pilnībā izzust.
Matu un naglu nostiprināšana. Līdzekļi rokām, kas satur salvijas eļļu, aizsargā nagus no šķelšanās. Mati no salvijas eļļas iegūst spīdumu, vieglāk ķemmējās. Tā mitrina matus, kas labi atspoguļojas uz to stāvokli. Bez tā salvijas eļļa ir efektīva pret blaugznām un samazina galvas ādas taukainību.
Interesants fakts
Salvijas eļļai ir dezodorējoša iedarbība, un tai pašai ir spēcīgs, bet patīkams aromāts ar dūmu un riekstu notīm. Aromterapijā salvijas eļļu izmanto stresa noņemšanai.

 

Kadiķu augļu eļļa
Kadiķu eļļai ir spēcīga antiseptiska iedarbība, tāpēc tā ir neaizstājama, jauneklīgas taukainas, ar noslieci uz AKNE un pustulām ādas kopšanai. Palīdz ātrākai brūču un apdegumu sadzīšanai, noņem kairinājumu. Regulē ādas tauku līdzsvaru un mitrina, tāpēc ir piemērota, sausas un ļoti sausas ādas kopšanai. Tā ietilpst medicīniskās kosmētikas, kas cīnās ar baktēriālajām infekcijām, sastāvā.
Kadiķu eļļas izteiktās tonizējošās īpašības veicina ādas atjaunošanos, vielmaiņas procesu paātrināšanos tajā, asinsrites uzlabošanos, tas nozīmē, arī dermas barošanu. Tas viss padara eļļu par populāru anti-novecošanās kosmētikas sastāvdaļu. Gludums, veselīga krāsa un samtaina āda, kā kosmētikas lietošana ar to sastāvā rezultāts, padara kadiķu eļļu piemērotu, bez pārspīlējumiem, jebkuras ādas kopšanai.
Papildu plus - kadiķu eļļa izvada no audiem toksīnus un lieko šķidrumu, tāpēc palīdz cīņā ar tūskām.
Šī eļļa tiek izmantota arī matu kosmētikā, jo tā stimulē to augšanu, samazina matu izkrišanu, stiprina un piešķir spīdumu.
Interesants fakts
Kadiķu eļļai tīrā veidā ir patīkama "vīrišķīga" smarža, tāpēc tā bieži ietilpst vīriešu kosmētikas, vīriešu odekolonu un smaržu sastāvā.

 

Gurķmētru eļļa (borago)
Eļļa ir bagāta ar gamma-linolskābēm un omega skābēm, kurām ir ārkārtīgi labvēlīga ietekme uz ādu. Kā arī tā sastāvā ir vitamīni, kālijs, flavonoīdi un citas derīgas vielas. Tas viss piešķir tai tik svarīgas kosmētikas īpašības kā:
Attīrīšana. Regulējot sebuma sekrēciju un ar vieglu “modinošo” efektu, eļļa samazina izsitumu skaitu uz ādas, noņem taukainību.
Mitrināšana. Eļļa palīdz ādai saglabāt mitrumu, veidojot uz tās ļoti plānu barjeru, kas netraucē ādas elpošanu un nav komedogēna.
Atjaunošanās. Stimulējot kolagēna reģenerāciju un sintēzi, gurķmētru eļļa samazina grumbu skaitu, padara ādu elastīgāku, palielina tās tonusu un turgoru.
Matu un nagu stiprināšana. Tas aizsargā matus un nagus no pārmērīgas izžūšanas, piešķir matiem spīdumu, atvieglo ķemmēšanu, baro matu sīpolus un cīnās pret seboreju un blaugznām.
Dziedināšana. Paātrina brūču un plaisu sadzīšanu, uzlabo ādas stāvokli pie psoriāzes, dermatīta un ekzēmas, kairinājumiem un iekaisumiem. Sakarā ar šo īpašību gurķmētru eļļa bieži tiek iekļauta kosmētikas, ko lieto pēc dziļajiem pīlingiem un tīrīšanām, sastāvā.
Perfekti iesūcoties, tā neatstāj taukainu plēvi, borago eļļa piešķir ādai maigumu un zīdainību. Piemērots visiem ādas tipiem. Īpaši noderīga nobriedušai, jutīgai un jaunai ādai, kurai ir nosliece uz izsitumiem.
Interesants fakts
Gurķmētra - viena no galvenajām kultūrām, ko audzē īpaši kosmetoloģijas un farmācijas eļļu ražošanai.

 

Kartupeļu ekstrakts
Kartupeļu ekstrakts satur milzīgu vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Īpaši daudz tajā ir C vitamīna - dabiska antioksidanta, un B vitamīna, kas ir neaizstājams normālam metabolismam šūnās. Kartupeļu ekstrakts paātrina kolagēna sintēzi, tādējādi palielinot ādas tvirtumu un izlīdzinot grumbas.
Ekstrakta pretiekaisuma iedarbība padara to pielietošanu ieteicamu ādai, ar noslieci uz kairinājumiem un iekaisumiem. Tas arī novērš sausumu, samazina lobīšanos, dziedē mikroplaisas, mīkstina un izlīdzina. Kosmētiku un ārstējošus līdzekļus ar to sastāvā tiek izmantotas preparātos, kuri cīnās ar varžacīm un ādas sabiezējumiem, priekš pietūkumu mazināšanas un mazus apdegumu dziedināšanas.
Kartupeļu ekstrakts sašaurina poras un regulē tauku dziedzeru darbību, kas palīdz cīņā ar kuperozi, taukainību un raupju ādu izskatu. Pēc kosmētikas ar kartupeļu ekstraktu lietošanas tā iegūst veselīgu krāsu un samtainību, kļūst matēta un maigāka pat vizuāli.
Kartupeļu ekstrakts nedaudz balina ādu, palīdzot gaišināt vasaras raibumus un pigmenta plankumus. Visbeidzot, kartupeļu ekstrakts ir lielisks strukturveidotājs, kas padara kosmētiku ar to gludu un īpaši patīkamu uzklāšanai.
Interesants fakts
Ir pētījumu rezultāti, kas liecina, ka kartupeļu ekstrakts darbojas arī psoriāzes ārstēšanā – tik liela ir tā ietekme uz ādu. Tajā pašā laikā viņam nav blakusparādību.

 

Propoliss
Propoliss ir biškopības produkts, līme, ar ko bites labo un dezinficē medus šūnas. Propoliss ir pat veselīgāks nekā medus. Pārsteidzoša produkta sastāvā ir daudz vitamīnu un minerālvielu, neaizvietojamās organiskās skābes un aminoskābes, sveķi, enzīmi un ēteriskās vielas. Faktiski propoliss ir dabiska antibiotika, stimulators, fungicīds un antiseptisks līdzeklis.
Propolisa kosmētiskajos līdzekļos:
• Palīdz cīnīties ar pūtītēm, izsitumiem un ādas mikro bojājumiem, iznīcinot patogēnās baktērijas.
• Atjauno ādas aizsargfunkcijas, mazina sāpju sajūtas un iekaisuma reakcijas izpausmes. Uzlabo vietējo imunitāti un spēju reģenerēties. Āda sāk dziedēties no iekšpuses.
• Nostiprina kapilāru sienas, pateicoties kam, uzlabojas ādas krāsa un ādas asins piegāde, tā saņem vairāk barības vielu, labāk izvadās sadalīšanās produkti.
Vissvarīgākais ir tas, ka “vitamīnu un minerālu kokteilis” kas ir propolisas sastāvā, baro ādu, palielina kolagēna un elastīna ražošanu, kā rezultātā āda kļūst elastīgāka un tonizēta. Mazas grumbas izlīdzinās, bet lielās - samazinās. Izpaužas spēcīga pret-novecošanās iedarbība, pigmenta plankumi paliek gaišāki vai pavisam pazūd.

Interesants fakts
Kopējais propolisa sastāvā ietilpstošo veselīgo vielu skaits ir vairāk nekā 300!

 

Bisabolols
Viena no efektīvākajām dabiskās kosmētikas sastāvdaļām, ar ļoti augstu bioaktīvo molekulu saturu. Visbiežāk bisabololu izgatavo no kandejas koka ēteriskās eļļas, no aptiekas kumelītes vai lavandas. Tīrā veidā tas ir viskozs zelta šķidrums ar vieglu ziedu aromātu.
Galvenā bisabolola aktīvā viela ir B5 vitamīns, kas ir arī pantenols. Tās svarīgākās īpašības: ādas nomierinoša, pretiekaisuma, reģenerējoša. Tas arī paātrina matu augšanu. Tam ir izteikts no saules aizsargājošs efekts. Mīkstina un izlīdzina ādu, piešķir tai gludumu, vienmērīgu krāsu un elastību.
Bisabolols, bez tā visa, ir viens no drošākajiem un saudzējošākajiem antiseptiķiem. Tas noniecina patogēno baktēriju un sēnīšu augšanu, vienlaikus nekairina ādu un tam nav blakusparādību. Tas perfekti noņem niezi un nomierina saulē apdegtu ādu, palīdz pie nelieliem apdegumiem un norīvējumiem.
Bisabolos spēcīgi izpauž arī mitrinošās īpašības, tāpēc tas ir neaizstājams ļoti sausas, ar noslieci uz iekaisumiem, bojātas ādas kopšanai. Tas samazina lobīšanos un uzlabo citu kosmētikas un pat zāļu sastāvdaļu iesūkšanos ādā, tāpēc bisabolols kā sastāvdaļa bieži ir iekļauta krēmos pret dermatītu, rosaceju un citām ādas slimībām.
Bisabolols ir dabisks bioprotektors, tas nozīmē, ka kosmētiku ar bisabololu sastāvā ir labi lietot ne tikai sausuma un citu ādas problēmu novēršanai, bet arī to profilaksei.
Interesants fakts
Bisabololu bieži iekļauj visu veidu kosmētikas līdzekļu sastāvā, sākot no bērnu krēmiem un higiēnas līdzekļiem, beidzot ar dekoratīvo kosmētiku un līdzekļiem nobriedušai ādai. Tajos atšķiras tikai tā koncentrācija.

 

Glicerīns
Šo vielu var atrast lielākajā daļā kosmētikas līdzekļu sastāvos, tik spēcīgas ir tā mitrinošās un mīkstinošās īpašības. Glicerīns ir visu dzīvnieku un augu tauku sastāvdaļa, dabīgs produkts, tāpēc tas gandrīz nekad neizraisa alerģiju.
Glicerīnam ir trīs galvenās īpašības:
1. Nodrošina augstu mitruma iekļūšanu ādā, līdz pat tās dziļākajiem slāņiem. Interesanti, ka, ja glicerīna koncentrācija būs lielāka par 5%, tad efekts būs pretējs. Tik pat labi glicerīns var arī nožūt ādu, ja apkārtējās vides mitrums ir ļoti zems. Tomēr kosmetologi ir iemācījušies cīnīties ar šīm produkta “blakusparādībām”. Pirmkārt, koncentrācijā, kas pārsniedz 5%, glicerīns kosmētikā nav sastopams. Otrkārt, ūdens un dažu īpašu vielu pievienošana mūsdienu kosmētikai neļauj glicerīnam nožūt ādu, pat ja telpās vai ārā ir ļoti sauss.
2. Glicerīns ir līdzemulgators, tas ir, tas padara kosmētikas struktūru gludu, vienveidīgu un patīkamu.
3. Paaugstina ziepju un šampūna mazgāšanas spējas, samazinot citu sastāvdaļu agresīvo iedarbību. Papildu plus - no šampūnā esošā glicerīna, mati spīd labāk.
Citas kosmetoloģijā nozīmīgas glicerīna īpašības ir - spēcīga ādas mīkstināšana un tās aizsardzība. Glicerīna rādīta ūdens uzsūkšanās izraisa baktēriju dehidratāciju, tāpēc glicerīns ir arī efektīvs antiseptisks līdzeklis.
Interesants fakts
Mitrināšanas spējas ziņā, glicerīns ir otrajā vietā starp visām kosmētikas sastāvdaļām. Pirmajā ir hialuronskābe. Viena tās molekula aiztur līdz 15 ūdens molekulām, viena glicerīna molekula aiztur līdz 10 ūdens molekulām.

 

Tokoferols
Tokoferols, pazīstams arī kā E vitamīns, tā ir bioloģiski aktīva viela, kas nepieciešama organismam kopumā, bet īpaši labvēlīgi iedarbojas uz ādu. Spēcīgākais antioksidants. Vissvarīgākā tokoferola darbība - anti-novecošanās. Tas attālina novecošanos, jo:
• palēnina grumbu rašanos, samazina skaitu un dziļumu;
• traucē vecuma pigmentācijas parādīšanos;
• stimulē kolagēna ražošanu.
Bez tā visa, tokoferols palīdz ādai saglabāt mitrumu, piešķir tai gludumu un tonusu, aizsargā pret kaitīgu saules ultravioleto starojumu. Ir zināma E vitamīna dziedinošā iedarbība - tas aizsargā ādu no dziļu rētu parādīšanās, paātrina atjaunošanos.
Stiprinot kapilāru sienas un uzlabojot asinsriti tajos, tokoferols samazina zilumus zem acīm un samazina kuperozes parādīšanos. Regulē sebuma izdalīšanos, samazina ādas paaugstinātu jutīgumu un noslieci uz kairinājumu, mīkstina to. Visbeidzot, E vitamīns stimulē matu un nagu augšanu, novērš to atslāņošanos.
Interesanti fakti:
• E vitamīns stabilizē A vitamīnu, tāpēc tie bieži ir sastopami kosmētikas sastāvos vienlaikus.
• Tokoferols ir tik spēcīgas iedarbības viela, ka kosmētika, kura to satur ir efektīva, pat ja tās daudzums sastāda procenta simtdaļas.

 

Betaīns
Aktīvi mitrinoša kosmētikas sastāvdaļa, aminoskābe, lielisks kondicionieris. To ražo gan sintētiskā veidā, gan no cukurbietēm. Abos gadījumos iegūtā viela ir nekaitīga un efektīva.
Betaīns saglabā mitrumu ādā, uzturot elektrolītu līdzsvaru šūnās un starpšūnu telpā. Paaugstinot šķidruma absorbciju, tas arī stiprina šūnu membrānas, neļaujot ūdens molekulām iziet no šūnām. Pateicoties tam, betaīns bieži ir iekļauts kosmētisko līdzekļu sausai ādai un pretnovecošanās krēmu sastāvā. To var sastapt kosmētikā priekš jutīgas ādas, jo tā bieži ir dehidrēta. Betaīna pretiekaisuma iedarbību un tā spēja palielināt daudzu vielu šķīdību, arī tiek kosmētikas ražotāju augsti novērtēta.
Nākamais vissvarīgākā betaīna īpašība – tas lieliski putojas un uzlabo citu produktu putošanos, padarot putas noturīgas. Samazina VAV kairinošo iedarbību uz ādu (virsmaktīvās vielas, kas bieži atrodamas ziepēs, šampūnos utt.).
Kondicionieri ar betaīnu ir ļoti labi sausiem, bojātiem, krāsotiem un trausliem matiem. Viela izlīdzina matu šūnas un palīdz tajās saglabāt mitrumu, tāpēc pēc kondicioniera vai maskas ar betaīna lietošanas mati izlīdzinās, kļūst stiprāki un skaisti spīd.
Betaīns mīkstina ādu, padara to elastīgu un gludu, paātrina atjaunošanos. Aizsargā ādu no augļu skābju bojājumiem, tāpēc ir iekļauts daudzu pīlingu sastāvā.
Interesants fakts
Betaīns ir viena no nedaudzajām aktīvi putojošajām, bet ekoloģiski tīrām vielām, tāpēc to ļoti augstu vērtē visi, kas aizsargā apkārtējo vidi.

 

Skvalāns
Viela ir pilnīgi dabīga, to iegūst no olīvu, palmu vai amaranta eļļas, rīsu klijām, kviešu dīgļiem. Skvalāns ir ievērības cienīgs ar to, ka tā sastāvs ir līdzīgs jebkuram tauku sastāvam. Skvalāna molekulas viegli integrējas ādā, sasniedzot tās dziļos slāņus un nogādājot tur barības vielas. Šī īpašība ir tik labi izteikta, ka skvalānu bieži iekļauj ārstējošo ziežu sastāvā. Pateicoties tam, spēcīgas zāles var lietot tieši uz ādas virs slimības perēkļa, kas ļauj izvairīties no daudzām blakusparādībām.
Skvalāna vērtīgu īpašību spektrs ir ļoti plašs:
• Spēcīga mitrinoša iedarbība balstās uz tā, ka kopā ar skvalānu ūdens molekulas nokļūst dziļi ādā. Skvalāns arī stiprina ādas lipīdu slāni, kas traucē mitruma iztvaikošanu.
• Skvalāns ir ļoti patīkams uz tausti, tāpēc kosmētika ar to neatstāj plēvi uz ādas, mīkstina, padara ādu samtainu.
• Piešķir ādai tvirtumu un elastību, novērš lobīšanos, izlīdzina grumbas, paaugstina ādas tonusu un tās spēju atjaunoties.
• Stiprinot šūnu imunitāti, vielai piemīt pretiekaisuma un pretsēnīšu iedarbība.
• Skvalāns stiprina ādas un matu virsējos slāņus, stimulē ādas šūnu atjaunošanos un matu augšanu, piegādā barības vielas matu sīpoliem.
Pateicoties skvalānam, kosmētika iegūst vienmērīgumu un patīkamu konsistenci, tās krāsa kļūst noturīga.
Interesants fakts
Dažreiz skvalānu sajauc ar skvalēnu - pēc sastāva līdzīgu, bet mazāk stabilu, neizturīgu pret temperatūru vielu, kas viegli oksidējas. Kosmētikas sastāvā dažreiz varat ieraudzīt arī skvalēnu. Šajā gadījumā jāpatur prātā, ka kosmētika ar to ir prasīgāka pret uzglabāšanas apstākļiem, un, tai, visticamāk, būs īss glabāšanas termiņš.

Cistus Incanus vai Cistus

Cistus ir aromātisks un ārstniecisks augs, kura eļļas un ekstrakti tiek plaši izmantoti kosmetoloģijā. Tas noņem apsārtumu un kairinājumu, palīdz cīnīties ar pūtītēm un pustulām, paātrina mazu brūču sadzīšanu. Tam piemīt pretsēnīšu un antibakteriāla iedarbība, tas ir efektīvs cīņā ar kuperozi, kā papildu līdzeklis tiek izmantots pat neirodermatīta ārstēšanā. Palielina efektivitāti līdzekļiem pret rētām, strijām, ietilpst anti-novecošanās kosmētikas sastāvā. Tiek lietots krēmos, maskās un losjonos problemātiskai, taukainai, uz izsitumiem tendētai ādai.

Cistus Incanus - efektīva šampūnu, kondicionieru, matu serumu sastāvdaļa. Baro matus, efektīvs pret blaugznām. Cistus tiek plaši izmantots arī kā smaržas un kā smaržu fiksējoša sastāvdaļa.

Interesants fakts

Hipokrātam piedēvē šādu izteicienu: "Ja nekas vairāk nespēs glābt pasauli, pēdējā iespēja glābties būs cistus."

 

 

Rosmarinus Officinalis leaf oil vai rozmarīna eļļa

Rozmarīna eļļa - dabisks antioksidants un ādas tonizējošs līdzeklis, tāpēc tā ir neaizvietojama kā anti-novecošanās kosmētikas sastāvdaļa. Uzlabo asins mikrocirkulāciju kapilāros, izlīdzina ādu, savelk poras, piešķir ādai svaigu un atpūtušos izskatu. Tam ir viegls pīlinga efekts. Palīdz cīnīties ar pigmenta plankumiem, novērš pietūkumu. Normalizē ādas sebuma izdalīšanos, tāpēc tas ir labs kā sausai, tā arī taukainai ādai.

Rozmarīna eļļai ir pretmikrobu un pretsēnīšu iedarbība, tāpēc tā tiek lietota sastāvā līdzekļiem pret pustulām, kuperozi, dermatītu; pret blaugznu šampūnu sastāvā. Matu līdzekļos tā arī ir barojoša un matu sīpolu tonizējoša sastāvdaļa.

Rozmarīna eļļa padara rētas un strijas mazāk pamanāmas. Savelkošs efektu tiek izmantots cīņā ar celulītu - kā zināms, tas ir mazāk izteikts uz tvirtas ādas.

Interesants fakts

Kukaiņiem nepatīk rozmarīna smarža, tāpēc kosmētika ar to sastāvā var kalpot kā sava veida repelents.